Selvitä äitiyden vaikutus tuloihisi

Äitiyden ja rahan yhtälöstä pitäisi puhua enemmän ja paljon aiemmin kuin kuukautta ennen h-hetkeä. Parhaassa tapauksessa taloudellinen valmistautuminen perhevapaisiin alkaa samalla, kun toive äitiydestä herää.

Viimeistään raskauden aikana on hyvä pysähtyä miettimään, miten valintasi vaikuttavat tulevaan talouden muutokseen. Muuten edessäsi voi olla tyhjä tili ja taloudellinen umpikuja. Joudut tekemään valintoja puhtaasti rahan takia, et omia toiveitasi kunnioittaen.

Kestävä talous koostuu monesta eri tekijästä. Jos säästäminen kiinnostaa, kannattaa opetella tämä rahankäytön metodi, joka kerrotaan yhdessä Mamabreikin suosituimmista teksteistä.

Seuraavassa harjoituksessa kiinnität huomiota asiaan, joka korostuu erityisesti äitiys- ja hoitovapaan aikana. Nimittäin tulojen romahtamiseen.

ÄITIYSVAPAAN MUUTTUVAT TULOT

Sanonta ei ne suuret tulot vaan pienet menot, voi johtaa harhaan äitiyden tuomissa talousmuutoksissa. Sillä monelle tulojen muutos on niin radikaali, ettei sitä etukäteen aina edes ymmärrä. Menoja ei välttämättä saa niin pieniksi, kuin tulot tippuvat.

Rehellisen realistinen ymmärrys äitiyden myötä muuttuvista tuloista on avainasia taloudelliseen kestävyyteen.

Ota siis ajoissa selvää, mitä äitiys- ja hoitovapaa tarkoittaa tuloissasi. Kirjoita tulevien perhevapaiden aikaiset tulosi euromääräisesti ylös. Katso lukuja ja ymmärrä edessä oleva taloudellinen todellisuus.

AIKA VAIKUTTAA TULOIHIN

Tulosi ei ole ainut numeerinen asia, joka sinun tulee ymmärtää ennen äitiysvapaan alkua. Toinen olennainen asia on aika.

Aika muuttaa tulojesi määrää äitiys- ja hoitovapaalla. Aika on eurojen ohella mittari, joka sinun on otettava huomioon kestävän talouden perustana.

Äitiysvapaan raha-asioita suunnitellessa aika ei kuitenkaan ole ongelmaton mittari. Et nimittäin ehkä vielä tarkasti tiedä, miten kauan olet perhevapaalla. Saatat kaivata töitä nopeammin kuin nyt luuletkaan. Ehkä saat idean lähteä opiskelemaan uutta koulutusta. Tai voi käydä kuten minulle, jolloin pikainen töihinpaluu muuttuukin useaksi vuodeksi kotiäitinä.

Aikaperspektiivi kannattaa siis nähdä jo etukäteen joustavana. Kun luot taloudellista joustavuutta ajallisesti, voit tehdä vapaammin yllättäviäkin päätöksiä.

ÄITI PUHU RAHASTA

Älä jää rahapohdinnoissasi yksin. Jos jaat talouden puolisosi kanssa, näytä tulojesi muutos myös hänelle. Olkaa molemmat tietoisia äitiyden vaikutuksesta taloustilanteeseenne.

Pyydä tarvittaessa ammattiapua talousasioiden hoitamiseen ja vaihtoehtojen kartoittamiseen. Apua kannattaa pyytää siis jo etukäteen, ei vasta siinä vaiheessa, kun tili ammottaa tyhjyyttään.

Puhu rahasta myös ystäviesi ja toisten äitien kanssa. Selkeytät puhumisella omia raha-ajatuksiasi ja saat tarpeellista peilipintaa ja vertaistukea taloustilanteeseesi. Samalla luot kulttuuria, jossa äitiydestä ja rahasta puhutaan entistä avoimemmin ja rehellisemmin.

 
mamabreikki_harjoitus_tyo_ja_raha.png
 

Tässä harjoituksessa yhdistät äitiysvapaan euromääräiset tulot aikajanalle. Näin saat realistisen kuvan tulevaisuudesta ja huomaat mahdolliset kriittiset käännekohdat ajoissa.

Piirrä kaksi pitkää viivaa, jotka muodostavat L-kirjaimen. Vaakatasossa oleva viiva kuvaa aikaa. Tee aikaa kuvaavasta viivasta niin pitkä, että se alkaa nykyhetkestä ja päättyy kolmen vuoden kuluttua.

Pystysuorassa oleva viiva kuvaa tulojasi euroina. Kirjoita eurosummat kasvamaan ylöspäin niin suureksi, kuin tiedät tulovirtojesi varmasti olevan.

Piirrä aikajanalle tulojesi kehitys tästä päivästä tulevaisuuteen.

Nyt näet edessäsi äitiyden tuoman taloudellisen tulokehityksen. Mieti tulojen vaikutusta talouteesi seuraavien kysymysten avulla:

  • Mitä tulojasi kuvaava kehityskaari kertoo sinulle?

  • Miten voit ennakoida ja valmistautua edessä oleviin muutoksiin?

  • Voitko vaikuttaa tulojesi kehitykseen?

  • Kenen kanssa sinun on syytä keskustella muuttuvasta taloustilanteesta?

Jos sinusta tuntuu, että tulet tarvitsemaan säästämistä, tee seuraavaksi tämä harjoitus. Sen avulla opit metodin, jolla voit säästää menoissasi jopa satoja euroja kuukaudessa.