Opi metodi, jolla innostut säästämään jopa satoja euroja kuukaudessa

“Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot.” Sanonta, joka todellakin pätee äitiysvapaan aikana. Useimmilla äitiysvapaa tuo tullessaan totutusta pienemmän palkkapussin. Hoitovapaalla tulotaso romahtaa entisestään. Pienentyneet tulot pakottavat huolehtimaan siitä, että myös menot laskevat.

Vaikka säästäminen voi olla olosuhteiden sanelema pakko, ei sen tarvitse olla tylsää. Päinvastoin, se voi jopa innostaa sinua oppimaan lisää taloudenhoidosta ja oman elämäsi valinnoista. Tämän harjoituksen metodia käyttäessäsi huomaat, miten voit kiristää kukkaronnyörejä ilman, että koet menettäväsi varsinaisesti mitään tärkeää.

POSITIIVINEN PYSÄHTYMINEN OMAN TALOUDEN ÄÄRELLE

Se, että äitiysvapaa pakottaa monet miettimään omaa kulutuskäyttäytymistä ja taloutta tarkemmin, ei ole pelkästään ikävä asia. Jos olet voinut tähän asti elää taloudellisesti melko huoletonta elämää, voi olla mielenkiintoista pysähtyä oman taloudenhallinnan äärelle. Jos taas olet jo tottunut tarkan markan nainen, tiedät, että säännöllinen tulojen ja menojen pohdinta on oman kestävän talouselämän perusta.

Äitiys voi kokemuksena ja elämäntilanteen muutoksena vaikuttaa myös siihen, mitä koet arjessasi tärkeänä. Kyseessä on arvomaailman muuttuminen. Vaikka talous on kovia ja kiistattomia numeroita, niiden takana piilee aina arvovalinta. Sinä päätät, mihin rahasi käytät.

Käytä rahaa siis niin, että olet valintoihisi tyytyväinen.

ANNA ARVOJEN OHJATA TALOUTTASI

Jotta voit elää taloudellisesti omien arvojesi mukaan ja pysyt samalla budjetissa, tulee sinun tietää, mihin rahasi käytät. Paitsi että tiedät mihin rahasi käytät, sinun on tiedettävä myös, kuinka tärkeä jokainen kulu sinulle on.

Kohta oppimassasi metodissa yhdistät arvomaailmasi arjen kuluihin. Tulet jakamaan kaikki kulusi kolmeen eri kategoriaan sen mukaan, miten merkityksellinen eli arvokas asia sinulle on.

Ensimmäinen kategoria on sinulle tärkein, se on jotain niin ehdotonta, ettet juurikaan halua tai voi joustaa siinä. Näitä voivat esimerkiksi olla ruokavaliovalinnat tai vakuutuksen tuoma turvallisuuden tunne. Ensimmäisen kategorian menoista et suostu tinkimään.

Toisen kategorian kulut ovat melko tärkeitä, mutta voit joustaa siinä taloudellisesti jonkin verran. Joustaminen voi näkyä esimerkiksi laatuvaatimuksen madaltamisena tai harvempina ostokertoina.

Kolmas kategoria on sinulle vähiten merkityksellisin. Näistä kuluista sinun on mielekkäintä tinkiä, joten säästäminen on usein helpointa aloittaa tämän kategorian asioista. Tulet huomaamaan, miten kannustavaa on säästää vähemmän merkityksellisistä asioista ja opit, miten voit käyttää saman rahan johonkin sinulle aidosti tärkeään.

 
mamabreikki_harjoitus_tyo_ja_raha.png
 

Listaa ylös kaikki kuukauden aikaiset kulusi. Kyllä, aivan kaikki, jokaista euroa myöden. Jotta saat tehtyä sen mahdollisimman totuudenmukaisesti, käytä apunasi tiliotetta ja kuitteja.

Paras tapa on säästää kuukauden aikana kaikki laskut ja kuitit ja tehdä harjoitus niiden pohjalta.

Kun kirjaat kuluja, erittele ne mahdollisimman tarkasti. Jaa esim. ruokakulut pienempiin osa-alueisiin: huomioi erikseen vihannekset, viljatuotteet, lihat, juomat ja herkut. Lajittele myös pesuaineet, hygieniatarvikkeet jne.

Muista laskea kuluihin myös vakuutukset tai muut maksut, joista ei välttämättä tule laskua joka kuukausi.

Käy nyt jokainen kohta läpi niin, että merkitset niiden perään jonkun seuraavista vaihtoehdoista.

  1. Tämä on tärkeää.

  2. Tässä voin joustaa.

  3. Tästä olen valmis tinkimään.

Käy lista vielä kerran läpi ja kiinnitä huomiota, mihin kategorioihin kulut elämässäsi kuuluvat. Kiinnitä huomiota erityisesti kolmannen kategorian asioihin, sillä niistä säästösi syntyvät helposti ja vaivattomasti.

Seuraavaksi on aika siirtää arvot kulutuskäyttäytymiseesi. Kun teet ostoksia, mieti joka kerta, mihin kategoriaan valintasi kohdistuu. Aluksi saatat unohtaa kysymyksen, mutta melko pian siitä tulee sinulle tapa.

Kun kyseessä on sinulle tärkeä asia, iloitse siitä, että sijoitat rahasi merkityksellisiin asioihin.

Kun teet hankintaa taloudellisesti joustettavasta asiasta, kysy itseltäsi olisiko tällä kertaa hyvä hetki vaihtaa valinta johonkin edullisempaan vaihtoehtoon tai jopa jättää ostos tekemättä.

Kun tunnistat olevasi valmis tinkimään, kannusta itseäsi tekemään arvomaailmasi mukainen säästö.

Joskus myöhemmin voit käyttää tuon rahan sinulle paljon merkityksellisempään asiaan.

Työ&rahaKaroliina