Kotiäidin työaika - opettele rajaamaan päiväsi ja varmista virkistävä vastapaino

Kotiäidin arjessa pätevät samat työelämän periaatteet kuin muissakin töissä. Tässä harjoituksessa kirkastat itsellesi usein haastavimman työelämäsäännön. Samalla se on hyvinvointisi kannalta se tärkein.

Pidä huoli, että sinulla on työaika.

TYÖAIKA EHKÄISEE UUPUMUSTA

Ajatus äidin työajasta vauvavuoden aikana voi kuulostaa absurdille. Mutta sen ei pitäisi olla sitä. Sillä kuka jaksaa tehdä töitä, edes sitä rakkainta intohimoista hoivatyötä, vuorokauden ympäri usean kuukauden, ehkä jopa vuosien ajan? Aivan, ei kukaan.

Jotta sinun ei tarvitse kohdata kotiäidin työuupumusta, huolehdi työajastasi. Paitsi että se madaltaa uupumisen riskiä, saatat myös löytää työpäiviisi uuden ilon ja inspiraation.

ALOITA TYÖAJAN RAJAAMISELLA

Ensimmäinen tehtäväsi on työajan rajaaminen tiettyyn tuntimäärään vuorokaudessa. Kun olet onnistunut erottamaan äitiyden ja kotiäitiyden, voit helpommin tehdä rajauksen työminän ja äitiyden välillä. Myös ajallisesti.

Kotiäitikin tarvitsee taukoja, vaikka tuuraajaa ei yleensä onnistu saada. Pidä silti huolta siitä, että työpäivissäsi on riittävästi taukoja. Tauot ovat tarkoitettu aivan samaan hetkelliseen palautumiseen, joita varten ne muissakin työtehtävissä ovat. Varmista siis, että päivässäsi on hetkiä, jolloin saat vaikka lyhyestikin lepuuttaa kehoa ja mieltä.

Tee työaikasi selväksi myös muille perheenjäsenille. Voi nimittäin olla, että lähipiirisi ei myöskään ole ajatellut sinulla olevan työaikaa. Kun kunnioitat itse omaa työaikaasi, huomaat muidenkin alkavan kunnioittaa sitä.

MUISTA VASTAPAINO

Aivan jokainen työssäkäyvä tarvitsee työlle vastapainoa. Vastapainolla tarkoitan olotilaa, joka tuntuu muulta kuin työn tekemiseltä. Tämä on erityisen tärkeä muistutus kotiäidille, joka paitsi tekee töitä kotona, hoitaa myös vauvaansa työajan ulkopuolella. Jos vastapainoa ei ole, muuttuu arki helposti samaksi harmaaksi massaksi.

Kotiäiti tarvitsee myös lomaa. Jokainen pienen lapsen äiti tietää, että epävirallinen termi äitiyslomalla oleminen ei ole työssäkäyvän lomaa nähnytkään. Jos ajatus lomasta tuntuu kerrassaan mahdottomalta, kiinnitä asiaan erityistä huomiota. Olet nimittäin todennäköisesti juurikin loman tarpeessa.

 
mamabreikki_harjoitus_tyo_ja_raha.png
 

Aloita miettimällä, milloin työpäiväsi alkaa. Mistä tiedät, että työsi alkaa siitä hetkestä? Entä mikä lopettaa sinun työaikasi? Milloin vaihdat roolisi kotiäidistä takaisin äidiksi?

Kun olet rajannut työpäiväsi, mieti vielä, mistä tiedät, ettet ole töissä. Millaisia asioita haluat tehdä vapaa-ajalla? Milloin pidät lomaa? Mitä loma tässä elämäntilanteessa sinulle tarkoittaa?

Kun olet kirkastanut itsellesi omat työaikasi, tee työajastasi selvä asia myös muille. Jos huomaat, että työajassa pysyminen on sinulle vaikeaa, pyydä läheisiäsi auttamaan sinua pitämään työaikasi asettamiesi rajojen sisällä. Pyydä heitä muistuttamaan, kun meinaat lipsua siitä ja ota muistutus kiitollisena vastaan.

Työ&rahaKaroliina