Yksinodottaja, näin luot oman vahvan perhekäsityksesi

Jos odotat vauvaa yksin, olet ehkä jo kohdannut kysymyksiä ja pohdintaa kasvavasta perheestäsi. Sinun perheesi tulee erottumaan yhteiskunnassamme totutusta, perinteisestä parisuhteen varaan perustuvasta perheestä.

Yksinodottajana saat luoda itse oman perhekäsityksesi. Joskus tuo oikeus voi tuntua kyseenalaiselta, kun ulkopuoliset kysyvät ja kummastelevat tilannettasi.

Odotattaessasi vauvaa yksin, olet vastuussa monesta asiasta. Jotta voimavarasi vahvistuvat, uskalla etsiä ja ottaa vastaan kaikki mahdollinen tuki itsellesi ja perheellesi. Ja muista - vaikka olet yksin, sinun ei tarvitse olla ajatustesi kanssa yksin.

PERHE ON ENEMMÄN KUIN BIOLOGIAA

Perhe on aina sydämen asia. Biologiset sukulaissuhteet voi piirtää sukupuuhun tai dna:n kierteisiin, mutta arjessa perhe on ennen kaikkea sydämen asia. Perhe ovat ne ihmiset, tavat, kokemukset ja tunnesuhteet, jotka sydämesi tunnistaa.

Perhe on parhaimmillaan se peruskallio, jonka kanssa kohtaat elämän ilot ja surut. Ne ihmiset, joiden kanssa saat olla täysin oma aito itsesi ja tulet rakastetuksi sellaisena kuin olet.

Pieni lapsesi rakastaa sinua varauksetta. Salli itsesi siis olla hänelle aito sinä ja uskalla kohdata kaikki yksinodottamisen tuomat tunteet. Kohtaamalla yksinodottamiseen liittyvät kysymykset rakennat vankan pohjan juuri sinulle sopivaan perhekäsitykseen.

PERHEKÄSITYS ON YKSILÖLLINEN KOKEMUS

Yksinodottajana sinulla ei ole välttämättä valmiina perhekäsitystä, joka tuntuu tutulle tai johon tunnet luonnostaan kasvavasi. Tai jos olet kasvanut yhden aikuisen perheessä, voi silti tuntua, että haluat tulevalta perhekäsitykseltäsi jotain muuta. Sinun tulee luoda tuo ajatus omasta perheestä itse.

Se, mitä perhe sinulle merkitsee on uniikki kokemus. Itse asiassa perhekäsitys on jokaiselle omanlainen riippumatta perhemuodosta. Yhdelle perhe merkitsee biologisia sukulaisia, toisille niitä rakkaita ihmisiä, jotka ovat läsnä arjessa. Perhe merkitsee myös tapoja ja kulttuuria. Se on juhlapyhiä ja arkisia maanantaiaamuja.

Perhe on jotain hyvin monikerroksista, josta sinä yksinodottajana saat luoda oman mestariteoksesi.

PERHEKÄSITYKSEN RAKENTAMINEN VIE AIKAA

Kun lähdet rakentamaan omaa perhekäsitystäsi, salli itsesi käyttää siihen juuri sen verran aikaa kuin tarvitset. Et voi tietää tuota ajan tarvetta etukäteen. Vain se on varmaa, että aidon ja todellisen perhekäsityksen rakentaminen ei synny hetkessä.

Samalla kun vauva kasvaa kohdussasi, myös sinä teet omaa kasvua kohti perhettäsi. Kasvu voi tuntua välillä myös eksymiselle ja epätietoisuudelle. Vielä vauvan syntymän aikoihin voit kokea olevasi vailla vastauksia tai tunteita omaan perheeseen liittyen. Älä hätäile, oma perhe syntyy yhteisistä kokemuksista ja yhteydestä toiseen.

Yksinodottavana kysymykset ja epävarmuus täyttävät helposti mielen. Siksi on erityisen tärkeää, että löydät ihmisiä, joille jaat ajatuksiasi. On arvokasta, jos voit kohdata muita yksinodottajia tai heidän kokemuksensa tuntevia asiantuntijoita. Puhumalla oman perheen rakentamisesta muille, selkeytät myös omaa mieltäsi.

 
mamabreikki_harjoitus_suhteet.png
 

Kirjoita, mitä perhe tarkoittaa juuri sinulle. Kun mietit omaa lapsuuttasi, millaisista asioista sinun perheesi rakentui. Mieti elämänkaartasi ja näe, millaisia sydämen perheitä sinulla on ollut?

Jos koet, ettei elämässäsi ole ollut aitoa sydämen perhettä, mieti millaisista perheeseen liittyvistä asioista olet haaveillut.

Ota nyt uusi sivu, jolle kirjoitat kuvauksen omasta tulevasta sydämen perheestäsi. Keitä siihen kuuluu? Miten vietätte arkea ja juhlaa? Miten tuette toisianne, kun elämä tarjoaa onnen ja romahtamisen hetkiä?

Mieti, miten lähdet rakentamaan omaa ja juuri sinulle hyvää perhekulttuuria. Millaisia tapoja teillä on? Millainen elämänrytminne on? Mitkä ovat ne arvot, jotka koet tärkeinä? Millainen rooli sinulla on perheessäsi?

Voit säilyttää tekstin ja palata siihen aika ajoin. Voit muokata tekstiä, yliviivata ja lisätä siihen jotain. Anna kirjoituksen elää samalla, kun sinä luot itsellesi omaa perhettä.

SuhteetKaroliina