Älä anna vanhemmuuden sammuttaa rakkauden liekkiä

Vetovoimainen parisuhde ja yhdessä jaettu vanhemmuus, kuulostaako kaukaiselta? Kuin palapelin kaksi palaa, jotka eivät teidän suhteessanne tunnu loksahtavan kohdilleen.

Vauva muuttaa parisuhteen dynamiikkaa lisäämällä rooleihin vanhemmuuden. Parisuhteen alussa olitte toisillenne ensisijaisesti rakastavaisia kumppaneita, mutta vauvan myötä olette yhdessä myös vanhemmat. Jos teillä on jo useampia lapsia, vanhemmuus on ollut osa roolijakoa jo vuosien ajan.

Vetovoimainen parisuhde ja yhteen hiileen puhaltava vanhemmuus on yhdistelmä, joka vaatii yhteistä työtä. Miten lähteä hiomaan timanttista tiimiä, jossa rakkaus roihuaa ja vanhemmuus toimii toinen toisianne tukien?

ÄITI, ISÄ VAI KUMPPANI?

Arjessa rakastavan kumppanin ja isän tai äidin roolit sotkeutuvat sujuvasti päivän kohtaamisissa. Tai sanoisinko, että parhaimmillaan ne sotkeutuvat toisiinsa. Tiskikonetta täyttäessä toisen voi kohdata rakastavana kumppanina ja kysyä, miten sinä voit. Puolison hoivatessa vauvaa taas voi pakahtua rakkaudesta toista kohtaan, koska hän on niin upea vanhempi lapsellesi.

Kumppanin ja vanhemman roolit on tärkeä tunnistaa ja antaa molemmille tilaa arjessa. Tämä täytyy tehdä osittain tietoisesti, sillä muuten vaakakuppi heilahtaa helposti toispuoleiseksi. Etääntyminen vauvavuoden aikana voi johtua siitä, että toimitte yhdessä enemmän vanhempina kuin rakastavina kumppaneina. Työpari syrjäyttää pariskunnan.

LUE: VEIKÖ VAUVAVUOSI KOSKETUKSEN PARISUHTEESTA?

MOLEMMISSA ROOLEISSA ON VETOVOIMAA

On tärkeä muistaa, että kumppanuus tai vanhemmuus ei ole toista tärkeämpi. Molempia tarvitaan ja parhaimmillaan roolit tukevat toisiaan lisäten vetovoimaa välillänne.

Pariskunnan välillä vallitseva luottamus vahvistaa työparin välistä luottamusta. Toisaalta taas onnistuminen työparina voi lisätä rakkauden tunteita ja ihailua, joka heijastuu parisuhteeseen.

On myös hyvä muistaa, että aika muuttaa kumppanuuden ja vanhemmuuden välistä mittasuhdetta jatkuvasti. On luonnollista, että pikkulapsivuosina olette arjessa enemmän vanhempia kuin lasten ollessa kouluikäisiä. Ajan merkitys on tärkeä tunnistaa ja hyväksyä, mutta sen ei pidä antaa lakaista kumppanuutta vanhemmuuden vastuiden alle.

Seuraavalla harjoituksella selvität, miten kumppanuus ja vanhemmuus jakaantuvat teidän parisuhteessanne.

 
mamabreikki_harjoitus_suhteet.png
 

Piirrä ympyrä, joka kokonaisuudessaan kuvaa sitä vuorovaikutusta, joka sinulla on vuorokaudessa kumppanisi kanssa. Jaa sitten ympyrä kahteen osaan niin, että toinen puoli edustaa sitä määrää, joka olet arjessa rakastava kumppani. Toinen puoli kuvaa sitä määrää, joka olet vanhempi.

Miltä roolien suhde sinusta näyttää? Oletko toiselle enemmän kumppani vai vanhemmuuden jakava äiti? Onko roolien jakautuminen mielestäsi hyvä, vai haluatko muuttaa sitä jompaan kumpaan suuntaan?

Pyydä myös kumppaniasi tekemään sama harjoitus. Jakakaa tulokset toisillenne ja miettikää yhdessä, miten toivotte jatkossa roolijaon toteutuvan.

TUNTUUKO KESKUSTELU VAIKEALTA? LUE: VOIKO YKSI TAITO PELASTAA PARISUHTEEN VUOROVAIKUTUSONGELMAT?