Veikö vauvavuosi kosketuksen parisuhteesta?

Löytäkää yhteys uudelleen.

Varmasti jokaista vauvaperhettä muistutetaan parisuhteen huolehtimisesta ja sen tärkeydestä. Silti suuri osa parisuhteista ajautuu jonkinlaiseen eriytymisen kriisiin vauvavuoden aikana. Yksi yhteyden ylläpitämisen - ja sen katoamisen - ydin on kosketuksessa.

Kosketus on yhteydessä olemisen tapa, jolla ei ole vertaistaan. Se on vahva signaali toiselle: haluat hyvään tunneyhteyteen. Vastarakastuneet eivät malta pysyä toisistaan erossa. Tuore äiti ei malta olla erossa vauvastaan. Rakkaudellinen läheisyys elää kosketuksesta.

Vauva tarvitsee kaiken mahdollisen hellyyden ja läheisyyden uudessa maailmassa. Myös sinä ja kumppanisi elätte kosketuksesta. Milloin viimeksi saitte halata toisianne? Entä milloin sallit suudelman viedä mukanaan?

PARISUHTEESSA ETÄÄNTYMISEN KIERRE ON KÄÄNNETTÄVISSÄ

Jos halaukset tai suudelmat ovat loistaneet poissaolollaan viime aikoina, ei kirvestä kannata heittää kaivoon. Kyseessä voi olla luonnollinen fyysisen yhteyden muutos, joka alkaa usein jo raskauden aikana. Tilanne voi jatkua vauva-aikaan ja jossain vaiheessa on tärkeä ottaa muutos puheeksi.

Läheisyyden muutos voi hämmentää molempia. Se mikä aiemmin tuntui hyvältä kosketukselta, ei yllättäen olekaan enää sitä, mitä haluat. Jos muutoksesta ja epävarmuudesta ei puhuta, voi tilanne johtaa fyysiseen etääntymiseen.

Kosketuksen tärkeys on myös siinä, että keho on yhteydessä tunteisiin. Ajan myötä fyysinen etääntyminen johtaa etääntymiseen myös tunnetasolla. Siksi epätoivottu kierre on tärkeä pysäyttää ajoissa.

Etääntymisen kierteen voi onneksi aina kääntää ympäri. Ja jossain vaiheessa se myös täytyy kääntää, kun parisuhteen haluaa pitää kestävänä. Huolehtimalla kosketuksesta turvaat myös tunnetason läheisyyden.

ETÄÄNTYMINEN NOSTAA ESIIN PELKOJA

On melko tyypillinen tilanne, että toinen kaipaa parisuhteessa läheisyyttä enemmän kuin toinen. Kyse ei ole vain raskaudesta tai vauva-ajasta, vaan on osa parisuhteen elävää dynamiikkaa. Läheisyyden ja erillisyyden nostamia tunteita on hyvä opetella kuuntelemaan ja ymmärtämään.

Jos jompi kumpi teistä takertuu toiseen fyysisesti tai tunnetasolla, voi tilanne ajaa toista tiedostamattomasti kauemmas. Toisaalta myös etääntyminen voi lisätä välimatkaa. Niin vetäytyminen kuin etääntyminen parisuhteessa herättää helposti toisessa torjutuksi tai hylätyksi tulemisen tunteen. Pelko yksin jäämisestä voi nousta pintaan. Molemmilla.

Mitä sinä pelkäät, kun kosketus vähenee ja etäisyys kasvaa?

YLLÄPIDÄ YHTEYTTÄ KUN LÄHEISYYS PUUTTUU

Kosketus on tärkeä osa yhteyttä parisuhteessa, mutta ei ainoa. Jos fyysinen läheisyys tuntuu vaikealta, voitte vahvistaa yhteyttänne muilla keinoin.

Parisuhteen yhteyttä voi ajatella erilaisina aistien muodostamina lankoina välillänne. Mikään ei saa katketa, mutta toisen ollessa ohuempi, voivat muut langat vahvistua ja pitää yhteyden yhtä lailla vahvana.

Parhaimmillaan opitte etäisyyden ansiosta käyttämään laajemmin eri aisteja yhteyden ylläpitämiseen. Etäisyyden ajanjaksot vahvistavat teitä, kun taitonne nähdä ja kuulla toisianne kasvaa.

 
mamabreikki_harjoitus_suhteet.png
 

Kun kosketus on kadoksissa, ottakaa tietoisesti toisiinne vahvempi yhteys muilla keinoin.

Kiinnitä erityistä huomiota kumppaniisi eri aisteilla. Huomaa ja harjoittele myös, miten erilailla voit käyttää aistejasi rakentaessasi yhteyttä toiseen.

Katso arjessa kumppaniasi, suorastaan tutki toista lempeästi katseellasi. Voit laittaa silmillesi erilaisia linssejä, jonka läpi katsot kumppaniasi. Miltä hän näyttää vaikkapa kunnioittavan linssin läpi? Entä vetovoimaisen? Kokeile myös, miltä tuntuu, kun annat katseesi olla yhtä hellän kuin kosketus voi olla.

Kuule toista myös herkällä korvalla. Kun kumppanisi puhuu, ole hiljaa sekä suullasi että mielelläsi. Sano ja osoita toiselle se, että olet aidosti kuullut häntä.SuhteetKaroliina