Raskaus ja sosiaaliset suhteet

Raskauteen, synnytykseen ja vauva-aikaan liittyy luonnollinen kulku, joka vaikuttaa äidin sosiaaliseen puoleen. Tässä kulussa kulkevat käsikkäin äidin fyysinen muutos ja sosiaaliset suhteet.

Kuten jokainen äiti ja raskaus, myös tämä sosiaalisen elämän muutos on hyvin yksilöllinen. Kun tiedostat sosiaaliseen elämään liittyvän sisäisen muutoksen, voit peilata helpommin omia yksilöllisiä ajatuksiasi ja tuntemuksiasi oman elämäsi ihmissuhteisiin.

TUNNISTA LUONNOLLINEN VETÄYTYMINEN RASKAUSAIKANA

Jo raskauden alku voi vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin. Vointisi voi olla niin huono, ettei ihmisten ilmoille jaksa lähteä. Liikkuminen julkisilla paikoilla ahdistaa, kun pahoinvointi voi iskeä hetkellä millä hyvänsä.

Raskauden alku on myös hyvin herkkää aikaa. Raskaus voi olla odotettu tai yllätys. Tieto kohdussa kasvavasta vauvasta vaatii sinulta ehkä hieman sulattelua ja yksityisyyttä. Tai ehkä et halua tehdä asiasta julkista ennen kuin alkuraskauden epävarmuus ja pahin keskenmenon pelko ovat ohi.

Ulkomaailmasta vetäytyminen liittyy myös synnytykseen valmistautumiseen. Loppuraskaudesta mieli ja keho kääntyvät kohti tulevaa synnytystä. On luonnollista, että äiti alkaa vetäytymään eivätkä sosiaaliset riennot ehkä kiinnosta entiseen tapaan.

Varsinkin jos olet ollut ennen hyvin ulospäinsuuntautunut ja olet nauttinut menemisestä, tilanne voi tulla yllättävänä. Kyse on kuitenkin luonnon omista keinoista valmistaa naista synnytykseen ja oman itsen kuunteluun.

VETÄYTYMISESTÄ KOHTAAMISEEN

Jossain vaiheessa vauva-aikaa äidille herää toive päästä pois kotoa ja ihmisten ilmoille. Milloin tämä tunne nousee, on hyvin yksilöllistä. Tässäkään asiassa itseään ei kannata verrata toisiin.

Jos olet halukas kohtaamaan läheisiä ja ystäviä heti vauvan synnyttyä, tee niin. Kutsu koti täyteen väkeä ja vieraita. Jos taas haluat olla rauhassa vauvan kanssa kotona viikkoja tai jopa kuukausia, salli se itsellesi.

Tärkeintä on, että opettelet kuuntelemaan itseäsi ja tarpeitasi. Valitse niin, että saat valinnoistasi energiaa, eikä voimaa viedä sinulta pois. Uskalla sanoa läheisillesi, kaipaatko oman perheen rauhaa vai toivotko vieraita visiitille.

VAUVA MAHDOLLISTAA UUSIEN YSTÄVIEN LÖYTÄMISEN

Sosiaalisuutta korostavassa maailmassa vetäytyminen voi herättää huolestuneita mietteitä. Mutta miten kauan tahansa haluatkin viettää aikaa vauvakuplassasi kodin suojassa, ei hätää - maailma odottaa kyllä sinua. Voin luvata: muutamassa viikossa tai kuukaudessa mikään ulkomaailmassa ei ole muuttunut.

On kuitenkin hyvä tunnistaa, että vietettyäsi aikaa hieman muusta maailmasta ja ihmissuhteista erillään, voi kynnys kohtaamiseen nousta. Jos kynnys nousee ylitsepääsemättömäksi, ota se puheeksi jonkun läheisen ihmisen kanssa tai neuvolassa.

Ja muista, matkalla maailmaan sinulla on paras mahdollinen kanssakulkija rinnallasi. Samalla kun olet viettänyt aikaa kotona, vauva on kasvanut ja ehkä alkanut jo kiinnostua enemmän häntä ympäröivistä asioista. Lähtekää yhdessä kohtaamaan uusia ihmisiä. Vauvaa parempaa icebreikkeriä ei olekaan!

 
mamabreikki_harjoitus_suhteet.png
 

Sulje silmäsi ja mieti odotuksen matkaasi tähän saakka. Voit määritellä itse, milloin odotuksesi on alkanut. Se voi olla jo kauan ennen plussatestiä tai tullessasi tietoiseksi raskaudesta.

Näe nyt mielessäsi polku odotuksen alusta tähän hetkeen. Tarkastele, miten sosiaalisuutesi on elänyt. Milloin olet kokenut olevasi avoin toisille ja kaivannut sosiaalisia kohtaamisia? Milloin olet ollut enemmän sisäänpäinkääntynyt?

Oletko osannut kunnioittaa sosiaalisuuden tarvettasi ja rauhan kaipuutasi?

Pysähdy nykyhetkeen. Juuri tähän päivään ja siihen sinään, kuka olet nyt. Millaisia sosiaalisia suhteita kaipaat tänään? Millaisista kohtaamisista saat voimaa? Entä onko sinulla sopivasti tilaa olla itseksesi?

Mieti tavallista arkipäivääsi ja viikkoasi. Rakenna elämäsi ja aikataulusi niin, että sinulla on hyvä tasapaino sosiaalisuuden ja oman rauhan välillä.SuhteetKaroliina