4 askelta onnistuneeseen muutokseen äitiysvapaalla: 2. Tunnista aikasyöpöt ja löydä voittavat tavat

Vauvavuosi ja ajanhallinta - yhdistelmä joka kuulostaa mahdottomalta? Moni pienen lapsen äiti kokee päivien lipuvan vauvan tahdissa vailla omaa voimaa ajankäytössä. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä sinä voit oppia olemaan oman aikasi johtaja. Niin vauvavuoden aikana kuin pikkulapsiarjessa.

Moni äiti tekee elämänmuutoksen äitiysvapaan aikana. Ehkä sinäkin olet kaivannut elämääsi jotain uutta. Tässä neljän harjoituksen sarjassa opit luomaan sellaiset arjen olosuhteet, joiden tuella sinun on mahdollista saavuttaa toivomasi elämänmuutos.

Toiveesi muutokselle voi olla pieni tai suuri. Tavoitteellasi voi olla selkeä päämäärä tai tiedät etäisesti suunnan, johon haluat elämääsi viedä. Tärkeintä on, että teet arjestasi sellaisen, että se mahdollistaa matkan muutokseen.

Edellisessä harjoituksessa näit, millaiset ovat olosuhteet, joissa sinun on helppo tehdä muutosta tukevia arjen valintoja.

Tämän harjoituksen avulla opit tiedostamaan, mihin aikasi kuluu. Löydät arkeesi myös ne voittavat tavat, joilla saavutat tavoitteesi.

OLE OMAN AIKASI JOHTAJA

Muutos vaatii paitsi aikaa, myös ajanhallintataitoja. Saatat tuntea, että vuorokauden tunnit eivät yksinkertaisesti riitä tavoitteesi saavuttamiseen. Sinä et valitettavasti saa lisää tunteja päivään. On siis muutettava asioita annettujen 24 tunnin sisällä.

Ajankäyttöön liittyy sekä pakollisia valintoja että totuttuja tapoja. Jälkimmäisiin on helpompi vaikuttaa. Uskalla myllätä aikataulujasi ja kokeile uusia ajankäytön tapoja. Valjasta aika ja arjen tavat muutoksen mahdollistajaksi.

TARVITSET ARKEESI VOITTAVIA TAPOJA

Sanotaan, että ihminen on tapojensa orja. Tuo pitää pitkälti paikkansa, mutta onneksi tuosta orjuudesta voi vapauttaa itsensä. Tai ainakin valita tietoisesti viisaampia tapoja.

Muuttamalla tapasi muutat väistämättä elämäsi. Mutta tapojen muuttaminen on niin vaikeaa, ajattelet. Totta, niin ajattelen minäkin. Juuri siksi totutut tavat on tärkeä tunnista, jotta voit luoda niiden tilalle paremmin tavoitettasi palvelevia uusia tapoja. Kutsun niitä voittaviksi tavoiksi.

Edellisessä harjoituksessa näit itsesi arjessa, jossa saavutat tavoitteesi. Uudessa arjessa sinulla oli tapoja, jotka mahdollistivat toiveesi toteutumisen. Jotta saavutat toiveidesi tavoitetilan, sinun tulee tuoda nuo voittavat tavat elämääsi. Yksi kerrallaan.

TEE MUUTOS TIEDOSTAEN JA LEMPEYDELLÄ

Harva meistä onnistuu muuttamaan tapansa kertaheitolla uusiksi. Siksi suosittelen lempeän tietoista lähestymistapaa kestävän muutoksen mahdollistamiseksi. Yhden tavan muuttaminen on helpompi tehdä kuin koko paletin muuttaminen kerralla. Ja mikä parasta, voit tehdä jotain uutta pientä todennäköisesti jo tänään.

Kun aloitat arkisten tottumusten muuttamisen voittaviksi tavoiksi, hyväksy epäonnistuminen. Alussa tulet huomaamaan, miten palaat vanhoihin tuttuihin tapoihin huomaamattasi. Jo se, että tiedostat omat tapasi toimia on itse asiassa enemmän onnistuminen kuin epäonnistuminen. Se on yksi onnistuneen muutoksesi avaimista.

Kun elät arkeasi tietoisesti, alat pikkuhiljaa tunnistaa tapasi jo etukäteen. Silloin sinulla on aito mahdollisuus ja voima valita mitä teet ja mitä kohti kuljet. Valitse voittava tapa.

 
mamabreikki_harjoitus_muutos.png
 

Piirrä paperille vuorokauden kaikki 24 tuntia. Merkitse siihen mahdollisimman tarkasti tavallinen arkipäiväsi tunti tunnilta, mieti mihin aikasi kuluu. Millaisia arjen tapoja sinulla on?

Pohdi, onko arkipäivien ja viikonloppujen ajankäytössäsi eroa.

Mieti millaisia tapoja tarvitset arkeesi, jotta saavutat tavoitteesi. Voit käyttää apuna edellisessä harjoituksessa tekemääsi tekstiä.

Piirrä nyt puhtaalle paperille uudelleen vuorokauden tunnit. Täydennä päivän kulku sellaisilla arjen valinnoilla ja tavoilla, jotka vievät sinua kohti tavoitettasi. Mitä eroja nykyisessä ja tavoittelemassasi päivässä on?

Tarkkaile muutaman päivän ajan omaa arkeasi tietoisesti. Huomioi pienetkin valintasi ja mihin käytät aikaasi. Kun huomaat päivässä hetkiä, joiden sisällön voit valita, kokeile uutta voittavaa tapaa. Muista, että pienikin positiivinen valinta vie sinua kohti tavoitettasi.

MuutosKaroliina