Pelottaako raskaus, synnytys tai äitiys?

Sisäinen turvallisuus on elämäsi kantava voima ja siksi siihen kannattaa panostaa.

Onko olosi äitiyden polulla tuntunut turvattomalta? Turvattomuuden tunteella tarkoitan sellaista sisäistä ahdistusta tai pelkoa, että entä, jos elämä ei kanna. Jos tunnistat tuon lohduttoman turvattomuuden tunteen, tarvitset enemmän sisäistä turvallisuutta.

Äitiys on kokonaisvaltaisuudessaan kokemus, joka vavisuttaa turvallisuuden tunnetta. Onhan kyseessä suurin vastuu, jonka elämässä voi ottaa. Toisen ihmisen elämä. Mutta vaikka äitiydessä huomio kiinnittyy helposti lapseen, on kyse myös sinun elämästäsi. Raskaus, synnytys ja äitiys ovat asioita, jotka menevät mielesi ja kehosi lävitse.

ÄITI, TARVITSET SISÄISTÄ TURVAA

Millaiselta elämä sitten tuntuu, kun sisäinen turvallisuuden tunne on vahva? Turvallisuus on tasapainoisen elämän ydin. Voit silloin luottaa ympäröiviin ihmisiin ja maailmaan, jossa elät. Luotat, että asiat järjestyvät. Kaiken pohjana on se, että luotat itseesi ja elämään.

Tarvitset sisäistä turvallisuutta äitinä. Raskaus ja synnytys ovat kokemuksia, jotka voivat haastaa luottamustasi kehon ja mielen kestävyyteen. Elät läpi jotain, joka on aina uutta ja ihmeellistä. Myös tuntematonta. Turvattomana tuntemattoman kohtaaminen voi olla pahimmillaan selviytymiskamppailu.

Sisäisen turvallisuuden tarve ei jää pelkästään raskausaikaan. Äitiyden myyttien ja odotusten maailmassa huomaat tarvitsevasi luottamusta, jotta uskallat olla aito oma itsesi. Sisäisen turvallisuuden ansiosta sinulla on voimaa kulkea äitinä omaa polkuasi. Sinun ei tarvitse olla täydellinen tai miellyttää muita, kun sisäinen turvallisuutesi on vahva.

KONTROLLIN ULOTTUMATTOMISSA

Sisäinen turvallisuus on jotain kontrollin käden ulottumattomissa olevaa. Se on luottamusta silloin, kun et voi tietoisesti kontrolloida tilannetta. Tämä kontrollin tarve ja siitä irtipäästäminen näyttäytyy vahvasti äideille. Raskaus on aikaa, jolloin kehosi muuttuu sinulta lupaa kysymättä. Synnytys on kokemus, jota et voi kontrolloida. Kaikki tuo on luonnollista, mutta sinun kontrollisi ulkopuolella.

Kontrolli on selviytymiskeino, jota et turvallisuuden vallitessa tarvitse. Voit vaikuttaa moniin asioihin, mutta et tarvitse pakonomaista tunnetta siitä, että kaikki langat ovat käsissäsi.

Kontrollin tunteessa ei sinänsä ole mitään pahaa. Se voi olla hyödyksi joissain tilanteissa ja helpottaa elämääsi. Ongelmaksi kontrolli kääntyy silloin, jos perustat sille luottamuksesi elämään. Sillä sinä et voi kontrolloida loputtomasti asioita, varsinkaan elämän isoissa kysymyksissä.

Kontrolli ei ole luonnonvoima, mutta sisäinen turvallisuutesi on ainakin jotain sinnepäin. Kun vahvistat sisäistä turvallisuuden tunnettasi, luotat asioiden kulkuun. Se on kuin voima, joka todella kannattelee sinua läpi elämän.

 
mamabreikki_harjoitus_hyvinvointi.png
 

Sulje silmäsi ja mieti paikkaa, jossa sinun on täysin turvallista olla. Se voi olla todellinen paikka, tai voit luoda sen mielikuvituksesi avulla. Tärkeintä on, että siellä saat olla oma itsesi, olet vapaa ja täysin rentoutunut.

Millaiselta turvapaikassasi näyttää, mitä ääniä kuulet? Mikä saa sinut tuntemaan itsesi vapaaksi, omaksi itseksesi? Oletko yksin vai saatko turvaa toisten läsnäolosta?

Kirjoita nyt kuvaus tuosta paikasta paperille. Ole mahdollisimman tarkka ja kirjoita pienimmätkin yksityiskohdat ylös.

Mieti nyt, miten voit tuoda noita turvallisuutta tuovia elementtejä arkeesi? Mistä turvallisuuden tunne turvapaikassasi syntyi? Voitko jopa luoda tuon turvapaikan esimerkiksi kotiisi tai löytyisikö paikka jostain läheltä tai luonnosta?

Kun tiedät millainen turvapaikkasi on, voit aina palata sinne mielesi avulla. Harjoittele turvallisuuden tunteen lisäämistä säännöllisesti arjen pienissä hetkissä, kuten vaunulenkeillä tai imetyksen aikana. Anna kehosi ja mielesi tottua siihen turvallisuuden tunteeseen, jossa olosi on luottavainen ja vahva.

hyvinvointiKaroliina