Haaveiletko ihanasta ja rentouttavasta lomasta? Valitse lomatunnelmasi niin saavutat haluamasi.

Osasin aavistaa, että lapsi laittaa elämässä arjen uusiksi. Mutta siihen en ollut varautunut, että myös lomat saavat lapsiperheenä aivan uuden muodon.

Äitiydestä ei voi jäädä lomalle, eikä tarvitsekaan. Mutta juuri äitinä sinä tarvitset lomaa. Erityisen tarpeeseen irtiotto arjesta tulee äideille, jotka viettävät päivänsä kotona pienten lasten.

Jotta loma on lomaa myös äidille, tulee sille etukäteen suoda muutama ajatus.

TUNNISTA TOIVEESI LOMAODOTUSTEN RISTIPAINEESSA

Loma on odotettu asia ja varsinkin kotiäidillä lomaodotukset ovat usein korkealla. Kun olet kuukaudesta toiseen viettänyt päivät kotona pienen lapsen kanssa, on kaipuu uusiin ympäristöihin ja toisten aikuisten seuraan valtava.

Jos lataat loman suurilla odotuksilla ja tarkoilla toiveilla, voi olla mielen musertava pettymys, kun lomarealismi raskaana tai vauvan kanssa yllättää. Ja lupaan, lasten kanssa tulee aina yllätyksiä. Iloisia ja vähemmän innostavia. Päivien ennakoimattomuus, sairastelut ja huonosti nukutut yöt ovat yhtä todennäköisiä arkena kuin lomalla.

Lomaasi odotuksia asettavat muutkin kuin sinä itse. Ehkä puolisollasi on omat toiveensa ja tarpeensa perheen yhteiselle lomalle ja omalle ajalle. Sukulaiset kutsuvat teidät koteihinsa ja kesämökeille. Ystävienkin kanssa olisi ihana viettää aikaa ilman arjen asettamia paineita.

Joka puolelta tulee ajatuksia, ehdotuksia ja jopa oletuksia siitä, miten ja missä tulet kesäloman arvokkaat hetket viettämään.

Omien ja ulkopuolisten odotusten ristipaineessa kannattaa keskittyä yhteen asiaan. Omaan tavoitteeseen ja toiveeseen siitä, millaista lomaa juuri sinä tarvitset.

OMAAN LOMATUNNELMAAN VOI VAIKUTTAA

Vaikka lapsiperhelomissa on omat yllätysmomenttinsa, ei unelmaloman tavoitteesta tarvitse tinkiä. Tarkkojen suunnitelmien sijaan kannattaa kuitenkin panostaa toiveidesi lomatunnelmaan.

Lomatunnelma on kuin sisäinen tunneilmasto. Se on sisälläsi oleva olotila, ei ympäristön tarjoama todellisuus. Mikä parasta, sisäiseen tunneilmastoon on helpompi vaikuttaa kuin ulkoisiin olosuhteisiin. Lisäksi sillä on suurempi vaikutus tyytyväisyyteesi sekä loman jälkeisiin tunnemuistoihin.

Kun jätät väljyyttä loman sisältöön ja pidät mielessä tunnelmatavoitteesi, saatat yllättyä iloisesti. Voit nimittäin saavuttaa haluamasi lomafiiliksen yllättävissä hetkissä vallitsevista olosuhteista riippumatta.

Muista, sinä voit tuoda juuri sellaista kepeyttä ja rentoutta lomapäivääsi kuin haluat. Yksin tai yhdessä, satoi tai paistoi!

 
mamabreikki_harjoitus_hyvinvointi.png
 

Tätä harjoitusta varten tarvitset kasan aikakauslehtiä tai yhteyden johonkin kuvapalveluun, kuten Pinterestiin.

Suosittelen harjoituksen taustalle myös ihanaan lomatunnelmaan vievää äänimaisemaa. Laita soimaan musiikki, joka tuo sinulle positiivisen lomafiiliksen. Se voi olla kesäiset suomihitit, ikivihreät iskelmät, reggae tai vaikka letkeä lounge.

Mieti nyt edessä olevaa lomaa ja mitä siltä haluat. Keksi 5-10 tunnetta, jotka kuvaavat toiveidesi lomaa.

Etsi aikakauslehdistä tai netistä kuvia, jotka herättävät toivomiasi tunteita. Leikkaa irti tai tallenna digikuva vain sellaisista kuvista, jotka tuntuvat hyvältä ja vievät sinut kaipaamaasi lomatunnelmaan.

Kokoa kuvista lomasi tunnelmakartta. Liimaa kuvat pahville tai asettele visuaalisesti kauniiksi kokoelmaksi digilaitteellesi.

Pidä tunnelmakartta näkyvillä, jotta muistat tavoitteesi päivittäin. Esimerkiksi kännykän taustakuva toimii loistavasti.

Aina kun näet loman tunnelmakartan, mieti mikä auttaa sinua saavuttamaan toiveidesi lomafiiliksen. Loman aikana tee tietoisesti päätöksiä oman lomatunnelmasi valitsemisessa.

Voit joka päivä tehdä jotain saavuttaaksesi toiveidesi lomamuistot.